Zloženie

Hyaluron-Chondroitin-Komplex (HCK) : „Aktívna sila pre zdravý pohybový aparát“

Pre optimálnu ochranu chrupavky je teraz kyselina hyalurónová k dispozícii v strebateľnej forme ako doplnok výživy v komplexe s chondroitín sulfátom ako Hyaluron-Chondroitín-Komplex, v skratke HCK. Tieto dve hlavné zložky synoviálnej tekutiny pôsobia synergisticky (súčinne), tzn. že sa navzájom podporujú pri ochrane a výžive chrupavkovitého tkaniva. Komplex kyseliny hyaluronovej a chondroitínu vykazuje omnoho účinnejšie vlastnosti než každá z týchto látok samostatne.

HCK - tento klinicky overený komplex účinných látok je teraz k dispozícii ako tonikum, v tekutej, chutnej a ľahko vstrebateľnej forme, takmer s okamžitou absorpciou a doplňovaním depozitných miest v organizme, čím je zaistená veľmi rýchla účinnosť. Výhodou tejto formy výživy a jej zloženia je maximálny komfort v doplňovaní iba v jedinej dennej dávke a ďalej výborná znášanlivosť a šetrnosť k slizniciam tráviaceho ústrojenstva, ktorá podstatne menej zaťažuje organizmus než tablety.

Jednako len, HCK vo forme doplnku stravy nie je liekom, ale nutričným posilňujúcim povzbudzujúcim prostriedkom, ktorý nemá žiadne známe vedľajšie účinky. Po vstrebaní sú obe zložky HCK rozvedené okrem iného do kĺbov, kde podporujú kvalitnejšiu tvorbu synoviálnej tekutiny a do určitej miery aj regeneráciu chrupavky. Týmto je znížený, či dokonca zastavený postup artrózy, zlepšuje sa pohyblivosť kĺbov a artritická bolesť zmizne nebo je výrazne menšia.
V krátkom prehľade biologický význam jednotlivých komponentov v komplexe HCK :

Kyselina hyalurónová

Základný stavebný kameň „maziva“ kĺbov

Táto látka je dôležitou súčasťou mnohých tkanív - napína kožu a spojovacie tkanivo, udržuje pružnosť chrupavky a premazáva naše kĺby. Kyselina hyalurónová je základnou súčasťou synoviálnej (kĺbovej) tekutiny, “maziva” kĺbov. Bez nej by naše kĺby nemohli fungovať tak ľahko ako obvykle fungujú. Navyše synoviálna tekutina slúži ako poduška a ako zdroj živín pre bunky chrupavky, ktorá sa musí pravidelne obnovovať. Kyselina hyalurónová je v stave tvoriť veľké množstvo tekutiny – až do šiestich litrov vody na gram. Voda nie je komprimovateľná a odovzdáva túto vlastnosť tiež tkanivu obsahujúcemu kyselinu hyalurónovú, ako aj chrupavke. Zároveň je zodpovedná za tuhú konzistenciu kĺbovej tekutiny, ale jej viskozita sa mení v závislosti na mechanicky pôsobiacich silách - znižuje sa čím silnejšie sú šmykové sily. Pritom ale zostáva dostatočne hustá, takže nemôže byť ako voda z kĺbu vyťahovaná. K tomu drží vďaka chemických zmenovým účinkom a svojej jedinečnej forme molekúl zvlášť dobre na kĺbovej chrupavke.

Kyselina hyalurónová je veľký polymér charakteristických, význačných cukrov (pozri štrukturálny vzorec) a zásadným spôsobom určuje viskozitu synoviálnej kvapaliny. Aby sa chrupavka regenerovala a dobre fungovala, vyžaduje nepretržité premazávanie hyalurónovou kyselinou a nesmie vysychať. S rastúcim vekom endogénna (vnútri tela produkovaná) produkcia hyalurónovej kyseliny klesá a chrupavka tak môže vysychať a stáva sa nepoddajnou. Zdravý a mladý jedinec vytvára kyselinu hyalurónovú z glukosamínov, ktoré prijíma v potrave. Táto schopnosť sa s vekom znižuje. Už u štyridsaťročných sa telu vlastná produkcia kyseliny hyalurónovej tak znižuje, že sa obsah kyseliny hyalurónovej v tele redukuje na polovicu. Po 60. roku života je vlastná produkcia tela už natoľko znížená, že je v tele sotva desať percent pôvodného množstva. Zároveň ale platí, že čím je väčšie športové a fyzické zaťaženie, tým je väčší deficit medzi schopnosťou tvorby a spotreby hyaluronátu. Pokiaľ chceme kompenzovať znižujúcu sa endogénnu produkciu kyseliny hyalurónovej a predchádzať tak následne vyvíjajúcim sa chybám v kĺbovom a spojivovom tkanive, je vhodné hyalurónovú kyselinu dopĺňať.

Zdravý mladý jedinec vytvára kyselinu hyalurónovú z glukosaminov, které príjma v potrave. Zároveň ale platí, že čím je väčšie športovné a fyzické zaťaženie, tým je väčší deficit medzi schopnosťou tvorby a spotreby hyaluronátu. Táto schopnosť sa ale s pribúdajúcim vekom znižuje. Aby sa zabránilo znižujúcej sa produkcii kyseliny hyalurónovej vlastným telom – a to už z akéhokoľvek dôvodu – a mohlo tým byť zabránené vznikajúcim poškodeniam, prípadne tieto mohli byť znížené, je príjem kyseliny hyalurónovej ako doplnku výživy veľmi dôležité.

Doteraz mohla byť kyselina hyalurónová používaná výhradne vstrekovaním artikulárne (priamo do postihnutého kĺbu). Tento spôsob však má niektoré známe nevýhody. Priamy vstrek injekciou do kĺbu je bolestivý a ako pri každom zásahu do organizmu existuje nebezpečenstvo, že s injekciou bude do sterilnej kĺbovej dutiny zavlečený pôvodca choroby a tam spustí nebezpečnú kĺbovú infekciu. Ďalej tento zákrok musí vždy vykonávať veterinárny lekár, čo je náročné na čas i peniaze.

Skôr nebolo orálne (ústne) doplňovanie kyseliny hyalurónovej účinné, a to kvôli jej veľkej molekulárnej hmotnosti, ktorá do značnej miery nedovoľovala vstrebávaniu v črevách a efektívnu výživu tkanív. Toto je veľká vymoženosť moderného výskumu, pretože vedci vyvinuli špeciálny postup úpravy hyalurónovej kyseliny, vďaka ktorému sa táto látka z veľkej časti z čriev vstrebáva a je tak efektívne použitá tam, kde je jej nedostatok v organizme. Zároveň jej doplnenie do organizmu stimuluje produkciu endogénnej kyseliny hyalurónovej, má za následok normalizáciu viskoelastických vlastností synoviálnej tekutiny a aktivuje procesy reparácie tkaniva na úrovni kĺbovej chrupavky. Okrem toho boli preukázané protizápalové a analgetické účinky. Tieto vlastnosti majú za následok zlepšenie funkcie kĺbu a subjektívne i objektívne zlepšenie príznakov, ktoré ochorenie kĺbu sprevádzajú..

Dnes už teda môže byť kyselina hyalurónová podávaná ako „ľahká váha“ viazaná v komplexe. V tejto forme môže byť prijímaná zažívacím traktom spolu s dennou dávkou krmiva, odvádzaná do krvného obehu a ďalej rozdeľovaná na depozitné miesta, do všetkých tkanív, vrátane kože, očí, kostí, srdcových chlopní, medzistavcových platničiek a samozrejme kĺbov. Jednotlivé depozitné miesta v organizme (v tomto prípade i kĺbová tekutina) sú znovu postupne saturované (doplnené) kyselinou hyalurónovou a to v takom množstve, ktoré mnohonásobne prevyšuje podiel v preparátoch, ktoré do organizmu aplikujeme injektovaním.

Chondroitín

Garant pružnosti tkaniva

Ďalšou základnou a potrebnou zložkou hmoty chrupaviek a “magnetom na tekutiny” je mukopolysacharid chondroitín. Bioaktívnou formou chondroitínu je chondroitinsulfát vďaka svojmu silnému negatívnemu náboju a efektívnemu viazaniu vody a tiež zaisťuje pružnosť chrupavky. Okrem toho napomáha regenerácii chrupavky, pretože chrupavky nemajú cievy, sú vyživované iba cez synoviálnu tekutinu. Chondroitinsulfat sa stará o to, že chrupavkové tkanivo bude priechodné pre potrebnú výživu chrupavkových buniek. Pokiaľ nie je k dispozícii dostatok chondroitínu, vedie to jednostranne k malému množstvu živín v chrupavke. Chrupavkové bunky vysychajú, scvrkávajú sa a nakoniec odumierajú.

V súhre s vitamínom C riadi chondroitinsulfát aj produkciu a stabilizáciu kolagénu, vláknitého proteínu, ktorý je takisto potrebný pre tvorbu substancie chrupavky. Navyše ju chráni pred opotrebením tým, že bráni činnosti určitých enzýmov odbúravajúcich chrupavku. Nedostatok chondroitínu spôsobuje nedostatočné zásobovanie chrupavky, a výsledkom sú potom jej poškodené a degenerované bunky. Okrem toho základná hmota chrupavky stráca svoju pružnosť a tým svoju schopnosť tlmiť nárazy. Stručne povedané, nedostatok chondroitínu spôsobuje degeneráciu chrupavky a napomáha vývinu a tvorbe artrózy. Podľa doporučení EULAR vykazuje chondroitín stredne silný až silný účinok na zníženie bolesti a na zvýšenie funkčnosti kĺbu.

Taktiež je preukázané, že účinnosť chondroitínu je závislá na prítomnosti prirodzenej koncentrácie kyseliny hyalurónovej. Samostatne v podávaných prípravkoch viac-menej neúčinkuje, pretože iba za prítomnosti tejto kyseliny dochádza k aktivizácii chondrocitov, ktoré sú následne schopné metabolizovať chondroitín. Tento vzájomný pomer je v komplexu HCK vo vyváženom stave.

Vitamín E

Nielen „elixír mladosti“

Okrem jeho zaradenia medzi význačné antioxidanty sa vitamín E v organizme spolupodieľa na obnove a podpore pohybového aparátu a to predovšetkým pri raste svalového tkaniva, ďalej v urýchlení hojenia a rekonvalescencie po úrazoch a operáciách a takisto vo zvyšovaní schopnosti organizmu odbúravať škodliviny – detoxikácii. Je tiež nazývaný ako prirodzený „omladzovač“ organizmu. Nejde ani tak o proces omladzovania ako skôr o spomalenie rozvoja zmien súvisiacich so starnutím.

  Produkty

Hyalutidin® pre psy a mačky
Hyalutidin® pre kone a ponny
Hyalutidin®
Tebexerol
Myosedam
Pleťový krém Hyalutidin® Rejuvenate